Zwalmbeek wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Zwalmbeek wandelroute

Length
13,6 km
Time
2u 40m
Terrain
87% Verhard

Rekegemstraat 29, 9630 Zwalm

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Van oude volkscafeetjes rond de Leuvense stoof tot gastronomie van de bovenste plank: honger en dorst zijn in de Zwalmvallei niet aan de orde. Doe daar het idyllische landschap met miniatuurvalleitjes en watermolens bij, en je zit gebeiteld voor een lusje boordevol culinaire en andere geneugden.

Startpunt

De Zwalmmolen

Zwalmmolen_DavidSamyn.jpg

Waar kun je deze wandeling beter starten dan aan de Zwalmmolen, een schitterend stukje technisch erfgoed verscholen te midden van de groene Zwalmvallei? Tot begin 20ste eeuw was dit een dubbelmolen, waar naast koren ook onder andere lijnzaad, maïs en tabak werden verwerkt. In 2010 werd de molen maalvaardig gerestaureerd en voorzien van een kleine waterkrachtcentrale. Het molengebouw bezoeken kan, weliswaar alleen op afspraak.

Streekpunt Zwalm

Stap ook eens tot aan het voormalige sluiswachtershuisje, waar sinds 2016 het toeristisch onthaalpunt voor de Zwalmstreek en de Vlaamse Ardennen huist. Je vindt er tal van toeristische publicaties, maar ook streek- en hoeveproducten.

Knooppunt 1 - 94

Zwalmbeek

TOV_Waterkersgrachtenroute-1_david_samyn.jpg
TOV_Waterkersgrachtenroute-11_david_samyn.jpg
TOV_Waterkersgrachtenroute-17_david_samyn.jpg
Zwalm2_©david_samyn.jpg

Van aan de Zwalmmolen kuier je voor het eerst zo’n 700 meter langs de Zwalm, de beek die zich van haar bron in het Brakelbos kronkelend een weg zoekt tot aan de monding in de Schelde. Amper 22 kilometer lang, heeft ze aardig wat verval, wat de aanwezigheid van tal van watermolens – ook op de zijbeken – verklaart. Sommige zijn nog (of weer) in werking, andere werden verbouwd tot gezellige tavernes. Straks, vanaf knooppunt 10, volg je opnieuw het pad langs het water.

Knooppunt 66

Roborst

Kies je aan knooppunt 66 de Fonteinstraat, dan kom je in de dorpskern van Roborst: een absoluut plaatje. Hier wordt - een unicum in Vlaanderen!  - biologische waterkers gekweekt. Het zuivere water waarin de kleinbladige groente groeit, komt uit een bron nabij de Fonteinstraat en is vanwege zijn samenstelling uitermate geschikt voor de teelt.

Knooppunt 60

Sint-Margarethakapel

Waar nu de mooi gerestaureerde Sint-Margarethakapel staat, stond al in de 11de eeuw een bedehuis van de Gentse Sint-Pietersabdij. De wapensteen van de abdij kun je nog altijd zien in de kerkhofmuur. De geklasseerde kapel en omliggende gronden zijn zeer gegeerd voor trouw- en communiefoto’s. Rechts voor de kapel staat nog een schandpaal uit 1775.

Verderop in de velden zie je de Vinkemolen, een maalvaardige staakmolen die je elk jaar kunt bezoeken op Open Monumentendag.

Knooppunt 10

Ter Biestmolen

Resto_Ter_biestmolen2_zwalm_tov.jpg

De opbrengsten van deze molen gingen vroeger naar de abdij van Ename. De taverne in de molen blijft voorlopig dicht, maar op zaterdagen, zondagen en feestdagen kan je wel terecht voor een drankje in de weekendbar van Hofstede ter Biest, de B&B in de hoeve en het molenaarshuis.

Knooppunt 5

Klein Zwitserland

Klein_zwitserland2_tov.jpg
klein_zwitserland4_tov.jpg

Deze voormalige sluiswachterswoning dankt haar naam aan de fantasierijke sluiswachter van vroeger. Die was zodanig in zijn nopjes met dit idyllische plekje, dat hij het ‘Zwitserland in ’t klein’ noemde. Er hangt zelfs een bordje tot het échte Zwitserland: 515 km. Zeker nog tot eind september kan je hier elk weekend – languit in het gras, in de hangmat of in de strandstoel – genieten van lokaal en vaak biologisch lekkers in OHNE’s Bosbar, een van de eerste afvalarme cafés van Oost-Vlaanderen. Nadien gaat het sprookjeshuisje even dicht voor verbouwingen.

Ijzerkotmolen

preview_Ijzerkotmolen_PM.jpg

Stap richting Ijzerkotmolen en word ondergedompeld in een lange geschiedenis. De oudste vermelding van een molen op deze locatie dateert namelijk al van 1412. De oorspronkelijke molen op de linkeroever is verdwenen maar het historische gebouw bleef bestaan en huisvest nu een broodbakkerij met een gezellige kleine taverne met terras. Je kan er in het weekend terecht voor een zoete lekkernij, een streekbier of een trappist, een kom verse soep of - voor wie grotere honger heeft – een croque of belegde boterham van het huis. Op de rechteroever staat nog steeds de impressionante 18de eeuwse korenmolen. Sinds 2021 functioneert de molen weer als commerciële molen die meel aanlevert voor de bakkerij en particulieren. Het molenrad is vrij toegankelijk, de molen zelf is te bezichtigen op aanvraag.

Eindpunt

De Zwalmmolen