Boshyacinten spotten in de Vlaamse Ardennen

Lot Wildiers

School Backpack VERKENNER LOT School Backpack

Al reis ik de hele wereld rond, ik kom even graag thuis. België heeft zo’n mooie plekken die we vaak gewoon uit het oog verliezen. Dat is zo jammer! Eén van die prachtige dingen in België zijn onze bossen. En dan vooral in april en mei, wanneer de bodem van de bossen omgetoverd wordt in een sprookjesachtig bloementapijt. Je kent ze wel: de boshyacinten.

Op zoek naar de Boshyacinten

Wanneer je af en toe op het internet rondkijkt, kan je er niet langs: de instagramperfecte foto’s van het Hallerbos. Een bos in nieuw groen gehuld, met een zee van blauw aan de voet van de stammen. Het is zo’n mooi zicht, dat er tegenwoordig extra bussen ingelegd worden om alle bezoekers in het Hallerbos te krijgen. Mensen komen van heinde en verre om die bloemetjes te kunnen bekijken. Maar wist je al dat het Hallerbos niet de enige plek is waar de boshyacinten groeien? Nee, er zijn nog zes andere bossen waar je kan genieten van dat moois. En dat is maar goed ook, want het Hallerbos kan wel druk worden met al die bezoekers.

Omdat ik vind dat ik niet zomaar dingen moet lopen vertellen, ging ik zelf op zoek naar de boshyacinten. Op zo’n warme aprildag, die we dit jaar zo veel hadden. Het Hallerbos liet ik gewoon links liggen. Ik ging naar het Raspaillebos, in Geraardsbergen. En omdat ik graag goed voorbereid ben, koos ik een wandeling uit en deed ik mijn wandelschoenen aan. De Vlaamse Ardennen wordt dan ook het Wandelwalhalla genoemd met een reden!

Wandelen in het Raspaillebos

Het Raspaillebos bleek prachtig. Glooiend, begroeid met dik struikgewas en hoge bomen. Ik moest nog geen tien meter wandelen of daar waren die boshyacinten al. Kleine, blauwe kopjes die zich dapper tussen de doorntjes en klimop wringen. En hoe dieper ik het bos inging, hoe meer de bloempjes de hele bodem overnamen. De geur van bos maakte plaats voor een bloemige, zomerse geur. Heerlijk. Hoewel ik uitgebreid mijn tijd had genomen om foto’s te maken, had ik op het einde van de dag nog tijd over. Dat is te zeggen, ik had eigenlijk honger en wilde het bos verruilen voor het centrum van Geraardsbergen. Maar ik wist ook dat de andere bossen niet ver weg waren en ik wilde ook meer van de boshyacinten zien. Dus reed ik nog naar het Muziekbos in Ronse. Klopt, ik had geen tijd meer voor een hele wandeling, dus gebruikte ik deze wandelkaart voor het vinden van de snelste route naar de boshyacinten.

Verwondering in het Muziekbos

Het Muziekbos bleek heel andere koek te zijn. Er was geen struikgewas, maar een open bodem tussen torenhoge bomen. En die bodem was volledig begroeid met de boshyacinten. Magnifiek. De ondergaande zon wierp een warm gouden licht tussen de stammen, en deed de bloempjes oplichten. Ik ging er bij zitten, zodat ik gewoon kon zitten kijken. Tenminste, tot mijn honger de overhand nam en ik mijn beentjes onder tafel schoof bij De Boekzitting, in het hart van het Muziekbos, voor frietjes met stoofvlees. Ik had dat verdiend, na zo’n dag wandelen.

Wil jij ook de boshyacinten eens met je eigen ogen zien? Doen! Ik kan je het Raspaillebos en het Muziekbos van harte aanraden. Maar je kan ook terecht in het Brakelbos in Brakel, het Kluisbos in Kluisbergen, het Koppenbergbos in Melden en het Bos Ter Rijst in Schorisse. En als je tijd genoeg hebt, bezoek dan gerust twee bossen, of zelfs drie. Ze liggen allemaal redelijk dicht bij elkaar. Gemakkelijk! Of nog beter: plan een heel weekendje! Je kan op de meest gezellige plekjes logeren in de Vlaamse Ardennen!

Zelf op stap naar het Raspaillebos? Volg dan deze tips

Parkeren kan aan NMEC De Helix (= KP 29).

Onze wandelroute in het Raspaillebos: KP 29-30-619-32-33-29 (KP 29 & 30 vind je op deze gratis wandelroute - de overige kan je vinden aan de hand van de knooppuntpaaltjes op het pad ;-)

Eten en drinken: Brasserie Anso op de markt in Geraardsbergen of ’t Bruggenhuis aan de Dender.

Logeren: B&B Hakuna Matata in Moerbeke of vakantiewoning de Wambashoeve in Onkerzele

 

Of naar het Muziekbos? Volg dan deze tips

Parkeren kan aan de kerk van Louise-Marie.

Onze wandelroute in het Muziekbos vind je op deze gratis wandelroute.

Eten en drinken: Taverne Lousie-Marie op het dorpsplein van Louis-Marie of Bistro Boekzitting in het hart van het Muziekbos.

Logeren: B&B Muzieklo in Ronse of vakantiewoning Huis Minne (voor max. 8 personen).

Lot Wildiers

Lot is fulltime reisblogger bij Reisgoesting. Ze is gigantisch nieuwsgierig en heeft een voorliefde voor eigenaardige dingen. Wanneer ze reist, gaat ze er volledig voor: of het nu gaat om een weekendje dichtbij of een reis naar de andere kant van de wereld. Overal gaat ze op zoek naar de mooiste verhalen, naar de meest geheimzinnige, vreemde plekken. Zo kon ze al het noorderlicht, een rijles in een tank en een namiddag als haringvisser van haar bucketlist schrappen.

Meer over Lot >>