Camping Koppenberg

Daphne Fecheyr-Lippens

Daphne en haar vriend Mathias spendeerden in hun jeugd veel tijd in de Vlaamse Ardennen; zij bracht haar zomers door in Bevere, hij groeide op in Gavere. Voor zijn 28ste verjaardag verraste Daphne hem met een wandeltripje down memory lane. Samen met 4 vrienden trokken ze een weekendje naar het Koppenbergbos.

Gewapend met 3 tenten, proviand, een ukelele en een stapel brandhout vertrokken ze vanuit Gent richting Vlaamse Ardennen. Zelfs met blinddoek op, had Mathias al vrij snel door welke richting ze uitgingen.

Het plan: de tenten opzetten aan de rand van het Koppenbergbos, een ferme wandeling en gezellig de nacht in bij een kampvuur. Microadventure!

 

Op wandel rond de Koppenberg

Wie aan de Koppenberg denkt, zit in gedachten al in het zadel op de beruchte beklimming uit de wielerwedstrijd Ronde van Vlaanderen. Een kort maar krachtige klim, over een smalle kasseiweg. Wielrenners en supporters krijgen er maar zelden de kans om van het mooie uitzicht te genieten.

Daarom besloten Daphne en co de streek deze keer te voet te verkennen. De tenten werden snel opgezet op de houten bivakplatformen en er werd wat water en lekkers ingepakt om er een paar uur op uit te kunnen trekken. Klaar voor 12,5 km wandelplezier!

Ze trokken van de bivakzone de zuidelijke kant van het Koppenbergbos in. Onderweg werd er goed doorgestapt, wat bijgepraat en - betrapt - ook al eens een majestueuze zomereik geknuffeld.

 

Via de knooppunten trokken ze langs het Spijkerbos richting Zulzeke. Hier en daar kwamen ze zelfs restanten van oefenloopgraven uit WOI tegen. Vanaf het bospad was altijd wel iets anders te spotten. Er werd al eens gekscherend de bosjes in gedoken en Mathias voelde zich op slag weer tien jaar jonger.

Terugkeren deden ze via het Onderbos en het noordelijke deel van het Koppenbergbos, waar de wilde boshyacint nog volop in bloei stond: een tapijt van blauwe kousjes. ‘Ik had er zelf geen idee van dat er op de Koppenberg nog zoveel meer schone verhalen te rapen vallen dan die rond onze koersklassieker,’ moest ook Daphne toegeven.

 

 

Serenades rond het kampvuur

Eenmaal terug in de bivakzone verzamelden ze met een frisse pint rond het kampvuur. Want toegegeven, een beetje opwarming én afkoeling kon iedereen wel gebruiken. Zelfs te voet is het volgens de vrienden soms een beetje afzien langs de Koppenberg!

Daarna werd er vooral gefocust op de berg homemade food, een goed gesprek en volgde er een 'happy birthday' serenade op de ukelele. Wat wil een mens nog meer voor zijn verjaardag?

 

GOLDEN HOUR

De volgende ochtend glipte Daphne vroeg de tent uit voor een ochtendwandeling. Ze nam haar camera mee en legde de eerste zonnestraaltjes door de bomen vast. Terwijl Mathias en co in de bivakzone langzaamaan wakker werden, had ze er al een deugddoende minitrip opzitten. Na een lekker glampingstyle ontbijt pakten ze hun spullen in en vertrokken ze terug richting Gent. Een microavontuur van 24uur!

 

Wil je zelf ook op microavontuur?

Hier zijn alvast enkele tips:

  • Wandelen deden ze in de streek 'Getuigenheuvels', met de wandelnetwerkkaart Getuigenheuvels. Ook in de inspiratiegids Koplopen - Langs knooppunten in de Vlaamse Ardennen vind je enkele gevarieerde kant-en-klare routes om op stap te gaan.

  • Lunchen en dineren deden ze gezellig met hun eigen proviand, met zicht op de groene heuvels van Vlaamse Ardennen. Schuif je toch liever je voeten onder tafel? In de inspiratiegidsjes vind je een heleboel gezellige tussenstops.

  • Ze zetten hun tentjes op in bivakzone Koppenbergbos in Melden, een groen terugtrekplekje in de bossen rond de Koppenberg.

Daphne Fecheyr-Lippens

Daphne groeide deels op in de Vlaamse Ardennen. Elke zomer spendeerde ze 2 maanden in Bevere, al wandelend, fietsend en gewoon genietend van de prachtige natuur. Naast avonturen in Ohio (USA), Zuid-Afrika en een surftip tussendoor keert ze nog graag terug naar de Vlaamse Ardennen.

Wil je zelf ook op microavontuur? Deel dit verhaal met je vrienden en vraag wie er mee op stap wil!