In de voetsporen van Jan De Lichte

Lot Wildiers
Lot is hoofdredacteur van de Belgische reisblog Reisgoesting en schrijft ook zelf reisverhalen. Ze verkende, samen met haar man, het Jan De Lichte-pad in en rond Zottegem, en liep er letterlijk in de voetsporen van deze Vlaamse schavuit. 
 
 

Jan De Lichte, de Vlaamse Robin Hood

Wist je dat we in Vlaanderen onze eigen Robin Hood hadden? Het verhaal gaat zo: Er was eens … halverwege de 18e eeuw, in de buurt tussen Zottegem en Geraardsbergen een schavuit genaamd Jan de Lichte. Deze man en zijn bende vulden hun dagen met roven en moorden. Niet echt voorbeeldig dus. Maar door de verhalen van Louis Paul Boon groeide Jan De Lichte uit tot een soort Vlaamse Robin Hood. En in de Vlaamse Ardennen werd er een wandeling naar hem vernoemd: het Jan de Lichte-pad. Lot en haar man gingen stappen waar ook Jan dat deed.

Op pad met Jan De Lichte ...

Voor vertrek kregen ze een handige wandelnetwerkkaart van de Zwalmvallei mee, die elke etappe van de wandeling duidelijk aangeeft. Bovendien stonden ook de locaties waar je kan stoppen voor een hapje of een drankje er duidelijk op aangegeven. Niet onbelangrijk ;-)
 
Lot en haar man volgden het Jan De Lichte-pad en bevonden zich te midden van cultuur en natuur. Zo wandelden ze er in De Paddestraat (ooit een Romeinse heirbaan) en passeerden ze het Provinciaal Archeologisch Museum (waar 2000 jaar geleden de Gallo-Romeinen woonden). De rode draad hier is de prachtige Molenbeek die meandert door de valei en zich net op de grens tussen Velzeke en Roborst in de Zwalm stort. 
 
De wandeling is net geen tien kilometer lang en neemt je mee langs heuvels en weilanden. En die Jan de Lichte? Die zijn ze niet tegengekomen, maar ze kunnen wel begrijpen waarom bandieten kozen voor een landelijke, rijke streek als de Vlaamse Ardennen: veel verstopplaatsen en rijke boeren!

Hun verblijf: Horenbecca

Logeren in hartje Vlaamse Ardennen, dat maakte de ervaring compleet. Lot en haar man verbleven in Horenbecca, een charmant hotel in de oude kern van het pittoreske dorp Sint-Maria Horebeke. Ze hebben er zalig geslapen. En wie wil er nu niet opstaan met een lekker ontbijt dat gewoon voor je neus gezet wordt? Dat verdien je wel na een lange wandeling. Horebeke is een gezellig rustig dorpje, ideaal voor een heerlijke wandel- en fietstocht. Deze streek heeft alles in huis: zowel wie de stilte wil opzoeken als de actieve sporter of de ontdekker heeft het hier ongetwijfeld naar zijn zin.

Praktisch

  • Wandelen deden Lot en haar man in de streek van de Zwalmvallei. Je vindt het Jan De Lichte-pad terug op deze wandelnetwerkkaart. Het is ook een deel van de gratis wandellus: ‘In de voetsporen van Jan De Lichte en Julius Caesar’ (binnenkort online verkrijgbaar).
  • Logeren deden ze in het hotel Horenbecca, in het landelijke dorpje Sint-Maria Horebeke, vlakbij Oudenaarde en in hartje Vlaamse Ardennen.
  • Wil je graag meer weten over die Jan de Lichte? Binnenkort start er een tv-serie over deze schavuit, met Matteo Simoni in de hoofdrol.
  • Lees Lot haar eigen verhaal op haar blog Reisgoesting.
Lot Wildiers

Lot blogt al sinds 2011 en neemt elke uitdaging aan. Zo nam ze al een zipline boven een ravijn en ging ze paardrijden in Dartmoor, Engeland. Bij haar moet je zijn voor enthousiaste vertelsels over backpacken, vreemde ontmoetingen en onverwachte belevenissen. Naast haar jarenlange ervaring in het bloggen, studeerde Lot met succes literaire creatie aan de SAMWD in Lier. Bij Reisgoesting zorgt ze voor creatieve input, intrigerende reisverhalen en reisfoto’s.

http://www.reisgoesting.be/

Wil je zelf ook op stap? Deel dit artikel met je vrienden en treed samen in de voetsporen van Jan De Lichte & Lot!