Grenzen verleggen: de Dodentochttraining

Lien De Ruyck

⛺ VERKENNER LIEN ⛺

Op 10 augustus 2018 staan opnieuw meer dan 10.000 deelnemers aan de start van ‘s lands bekendste wandelroute: de Dodentocht. Wat die tocht zo hels maakt? 100 km wandelen binnen de tijdspanne van 24u. Dat is van Antwerpen naar de kust. Of van Brussel naar Luik. Zonder slaap, noch mededogen. Dwars door braakliggende velden, dorpen, weer en wind... De tocht der doden is zo heftig, dat er jaarlijks enkele mensen wandelend in slaap vallen. Here’s to the crazy ones!

De ideale voorbereiding: weekendje weg in het Wandelwalhalla

Ben je niet aan je proefstuk, maar wel aan een stevige training toe? Ga je de uitdaging aan, maar weet je niet waar te beginnen? Een goede voorbereiding is alles! Want de Dodentocht is niet alleen een fysieke, maar ook een mentale veldslag. Vermijd verstijfde knieën of verzuurde benen. Stoom je spieren klaar voor de hel in het walhalla voor wandelaars!

Steek de taalgrens over van de Vlaamse Ardennen naar het Pays des Collines en verleg ook je eigen grenzen met de Grensgevallen gids. Deze 5 wandelroutes zijn samen alvast goed voor een honderdtal kilometer! We lichten van enkele routes een tipje van de sluier op.

Deel 1: Met de heksen op stap

Onze trip start in Louise-Marie: de Heksenroute. De eerste stevige opwarmer van 14 kilometer, leidt ons langs de Geuzentoren en Sinnenbanken (tussen KP 35 en 58) via modder- en kronkelwegen naar Ellezelles. Niet alleen het uitzicht over de streek is er magisch… Tijdens het laatste weekend van juni dansen weerwolven, heksen, duivels en dwaallichtjes er rond de toverketel. Als kind was ik helemaal weg van dit bevreemdende dorpsevenement. Een extra ommetoertje waard, toch?

Wie de dorst onderweg graag op artisanale wijze lest, kan terecht bij Brasserie Quintine, de IJsmolenhoeve of knijpt er op de eerste zaterdag van de maand tussenuit bij microbrouwerij Keun vlakbij knooppunt 58. Na een laatste klim door het Muziekbos belanden we weer bij af, bij Bistro Boekzitting - een gezellige bistro middenin het bos met een zeer welgekomen tussenstop op het terras. Even neerploffen en dan weer gaan!

 

“Hop hop riki riki rikete, over de hagen en de struiken vliegen we naar de duivel en nog veel verder.’
Toverspreuk van de heks Quintine, die haar naam verleende aan het gekende streekbiertje uit Ellezelles.

 

Deel 2: De Dwaallichtroute

De aansluitende route gaat dwars door het natuurgebied ‘t Burreken. De kilometers beginnen al wat door te wegen, maar het landschap maakt veel goed. Paarden, pony’s en koeien wandelen er vrij met ons mee tussen de beboste heuvelruggen en het mals grasland. Slome supporters! Daarna stappen we via het Brakelbos - een schilderachtig plekje dat de nodige verkoeling brengt - naar Bos ter Rijst, met een waanzinnig uitkijkpunt over de streek. Afzien met een missie!

Deel 3: De Duivelroute

De laatste etappe is genadeloos voor de kuiten, maar ook groener dan groen. We stappen voorbij Everbeek-Boven naar Everbeek-Beneden langsheen de moerassige, schaduwrijke route door het Trimpont-, Livieren- en Hayesbos. De zompige grond rondom de beuken en eiken geven een oase van rust, maar zijn een dooddoener voor langeafstandswandelaars! Hier en daar behoeden houten paadjes ons gelukkig voor natte schoenen. Oef! 

Heb je na deze drie routes nog wat energie in de benen? Stap dan verder via de Weerwolfroute en de Kabouterroute! No excuses... Je vind ze allemaal in de Grensgevallen gids.

Grensgevallen gids 

Weekendje weg?

Tijdens de Dodentocht is pauzeren moeilijk, maar bij de voorbereiding is uitrusten wel toegstaan ;-) Hier vind je ontspanning na de inspanning!

 

Vakantiehoeve ’t Bosgat

Gerestaureerde vierkantshoeve met twee vakantiewoningen die van elkaar gescheiden zijn, ideaal voor groepsvakanaties of familiereunies.

Meer info

 

B&B Amberhoeve

Kleinschalige B&B in een voormalige hoeve met twee kamers, een grote tuin met verschilende zithoekjes en een gezellige orangerie met bibliotheek en haardvuur.

Meer info

 

B&B De Groene Weg

Vier ruime gastenkamers met eigen badkamer in een gezellige vierkantshoeve, omringd door een boomgaard met drie houten pods, originele trekkershutten voor kampeerders.

Meer info

 

Le Bonheur de Louise

Volledig gerenoveerd dorpshuis met plaats voor negen personen en charme in overvloed om families, vriednen en collega's een overgetelijke tijd te bezorgen.

Meer info

 

ps: Vorig jaar kwam Sam De Bruyne zich ook al voorbereiden in de Vlaamse Ardennen!
Lees zijn verhaal hier >>

Lien De Ruyck

Lien De Ruyck is avonturier & freelance creative. Ze houdt van microtrips en grote expedities te land, ter zee en in outer space. Als je ze niet tegenkomt in haar wandelschoenen of felblauwe packraft, tuft ze vast op een caferacer voorbij. Dit jaar startte ze haar eigen outdoor reismagazine Sønderling, een compagnon de route voor wie er graag op uit trekt.

Meer over Lien >>