Het bos op je bord

Ben Brumagne

Herborist Ben Brumagne en zijn collega Laura Mottola van Forest To Plate gingen afgelopen weekend kruiden plukken met Els, uitbaatster van B&B De Notelaar en zelf kruidenkenner. Met een lege mand trokken ze op pad in de Zwalmvallei en met een volle kwamen ze terug. Brandnetels, braambessen, spinazie, vlierbloesems, papaverzaadjes, noem maar op! Ze verwerkten de oogst tot een heerlijk verse maaltijd - de fotoreportage hieronder spreekt voor zich!

De wandeling vertrok vanuit B&B De Notelaar, gelegen in de Biestmolenstraat in Zwalm, vlakbij knooppunt 10. Ze stapten richting Schelde naar de brug van Zingem, waar ze langs het water naar De Kaaihoeve (knooppunt 96) stapten. Daar wandelden ze rond de oude Scheldearm en zijn binnenmeander. Echt zoeken naar wilde kruiden moet je hier niet, de munt is overal om je heen! Dit natte gebied kan je enkel in de zomer bezoeken, wanneer er knuppelpaden worden aangelegd. In de winter geraakt het hier volledig onderstroomd en in de lente wordt het een broedgebied voor vogels. Vanuit de Kaaihoeve gingen ze naar de Molenberg (knooppunt 55). Ze beklommen de smalle en hellende kasseiweg te voet en kwamen zo in het bos terecht. 

Deze route kan je perfect zelf wandelen aan de hand van de wandelnetwerkkaart De Zwalmvallei

Met  een volle mand wilde planten en kruiden gingen ze aan de slag en toverden een plukvers diner op tafel. De brandnetel die ze vonden achter de Bietsmolen bakten ze tot chips, afgewerkt met sesamzaadjes. Het aanstoven van het geurige meristeem - of vruchtbeginsel - van de kleine berenklauw liet een boeket aan aroma's en smaken vrij! De bladeren van de melde werden fijngehakt en gestoofd met ajuin en look.

Ook zevenblad vonden ze onderweg, al is dat eind juni al wat laat op het jaar. Het zevenblad werd na het stoven geblust met sojasaus en afgewerkt met sesamzaadjes. Wist je trouwens dat veel bloemen ook geschikt zijn als fleurige en eetbare garnering voor gerechten? Ben, Laura en Els gebruikten o.a. robertskruid, korenbloemen en ringelwikke.

De munt die ze aan de Kaaihoeve vonden werd gemengd onder verse geitenkaas en feta.

Nog meer foto's kan je vinden op de instagram-account van Forest To Plate.

Zin om in Ben zijn voetsporen te treden en zelf ook op zoek te gaan naar eetbare kruiden en planten? In B&B De Notelaar kan elke bezoeker met of zonder groene vingers dit arrangement boeken in de zomerperiode. Je gaat dan samen met Els op stap en met het verzamelde voedsel maak je dan iets lekkers klaar in haar keuken.

In de onderstaande logies vind je ook wandelroutes en een kruidengids om je op weg te zetten.

B&B De Notelaar
B&B De Groene Weg
B&B Molen Ter Walle
B&B Goudsbloempje
Hotel Molenwiek

Of bestel via onze webshop de wandelnetwerkkaart voor de Zwalmvallei en ontdek ons kruidenwalhalla! 

Ben Brumagne

Ben Brumagne is een jonge herborist, die in 2014 met de fiets naar India trok om onderweg op zoek te gaan naar eetbare planten. Zijn reisverslag en bevindingen gaf hij uit in een boek 'Biking to India in search of edible plants'. Met zijn huidige project 'Forest to plate', wil hij iedereen laten zien hoeveel voedsel er vlakbij te vinden is. Ben organiseert wildplukker-workshops en toont waar je eetbare planten vindt en hoe je ze bereidt.

www.foresttoplate.com

Wil je zelf ook op stap? Deel dit artikel met je vrienden en ga net als Ben op zoek naar eetbare planten in de Vlaamse Ardennen.