Kunst en bier in Oudenaarde

Lot Wildiers

School Backpack VERKENNER LOT School Backpack

Als een echte Belgische drink ik al eens graag een pintje. Beter nog, zelfs een stevig donker biertje of een trappist kunnen mij dikwijls bekoren. Op vakantie ga ik dan ook steevast op zoek naar de lokale biertjes. Maar al reis ik nog zo ver, niks kan tippen aan onze eigen Belgische bieren. Ja, ik ben een beetje een lekkerbek.

 

Een echte streekbrouwerij

De liefde voor bier zit er bij ons, Belgen, ingegoten. Brouwerijen, klein en groot, vind je overal. Mensen gaan er bij zitten en trekken een pintje open om iets te vieren, of als beloning voor een dag hard werken of een lange wandeling. En iedereen heeft zo wel zijn smaak, of zelfs zijn vaste merk. Ik ook. Ik hou van kruidig, houtig en zelfs van een beetje honing, zolang het niet te zoet is. Tijdens mijn laatste bezoek aan de Vlaamse Ardennen ging ik langs brouwerij Roman: een echte streekbrouwerij, die zich compleet wijdt aan het brouwen van een kleine selectie goed bier.

Toen ik de parking van brouwerij Roman opreed, raakte ik meteen in de sfeer. Ik zag een enorm bakstenen industriegebouw, waar de sfeer vanaf droop. Zo’n stenen schoorsteen kroonde het gebouw. Er omheen lagen de glooiende Vlaamse Ardennen, bron van het water, graan en de hop waarmee gebrouwen wordt.

Op tour in de brouwerij

Ik had het bier van brouwerij Roman nog nooit geproefd. Ik kende de namen wel: naast de Roman bieren brouwt men er de Gentse Strop, Sloeber en de Ename bieren. Zelfs de naam Adriaen Brouwer deed een belletje rinkelen, maar dan wel eerder uit mijn lessen kunstgeschiedenis dan als een biertje. Met een gids betrad ik dat enorme gebouw. Een speciale ervaring. De geur van mout hangt zwaar in het gebouw. Het was moeilijk om niet afgeleid te raken in de brouwerij. Er is zo veel te zien! Maar het enthousiasme van de gids was aanstekelijk. Ik liep langs de enorme pijpleidingen, de koperen ketels en langs de vaten waar al dat goeds opgeslagen ligt, om uiteindelijk weer aan te komen bij waar het allemaal om draait: een goede pint bier.

Biertjes proeven

Afgelopen lente kwam brouwerij Roman naar buiten met een hele nieuwe lijn bieren: de Adriaen Brouwer bieren. Genoemd naar de 17e eeuwse schilder Adriaen Brouwer, geboren in Oudenaarde. Deze man had een geheel eigen stijl en blonk vooral uit in het schilderen van emoties. Zijn schilderijen en portretten zijn allesbehalve statisch, maar vloeien, en drukken heel herkenbare emoties uit. Waar haalde de man zijn inspiratie? Er wordt gezegd dat hij zelf niet vies was van een beetje leven. Hij hield van liederlijkheid, van avonturen en had nogal vrije zeden. Als er een kunstenaar is naar wie je diep, rijk bier moet noemen, is het wel Adriaen Brouwer.

Na de rondleiding bij brouwerij Roman krijg je de kans om het bier te proeven. Ik had niet de tijd, noch de maag om alles te proberen. Dat is simpelweg te veel. Ik koos de biertjes met de beschrijving die mij het meest aansprak, en toevallig waren dat de Adriaen Brouwer Tripel en de Adriaen Brouwer Oaked. Beide bieren zijn geheel bio en hebben elks een eigen karakter. Ik hield zelf het meeste van de Oaked, met een tikje zoet en een lichte houtsmaak. De Tripel daarentegen was voller van smaak en meer afgerond: ook wreed lekker.

De lancering van de Adriaen Brouwer biertjes is enkel het begin: dit najaar komt Adriaen Brouwer naar huis. Tenminste, een fiks deel van zijn werk wordt tussen 15 september en 16 december tentoongesteld in het MOU Museum in Oudenaarde.

 

Brouwerij Roman op zondag

Om de tentoonstelling kracht bij te zetten, kan je in die tijd uitzonderlijk ook op zondag een bezoek brengen aan brouwerij Roman (normaal kan dat namelijk enkel op zaterdag).

Plan je bezoek

 

Wandel in de voetspoeren van Adriaen Brouwer

De herfst is er bijna. De Vlaamse Ardennen lonken. Ik denk dat ik binnenkort maar eens terug ga. Sinds kort kan je er, helemaal in thema, ook de Adriaen Brouwer wandeling maken. Deze wandeling brengt je in de voetsporen van de jonge Brouwer, langs historische locaties in het volkse hart van Oudenaarde. En natuurlijk rond ik mijn dag dan af met een bezoek aan het MOU Museum, een goed restaurantje en zo’n Adriaen Bouwer Oaked. Dat klinkt toch hemels?

Info over de wandeling

 

Maak er een weekendje van

Als je dit alles optelt is er de komende maanden genoeg te doen in Oudenaarde om een gezellig weekend te vullen. Blijf je graag logeren? Dan geven we je graag enkele leuke adresjes.

Waar logeren?

Lot Wildiers

Lot is fulltime reisblogger bij Reisgoesting. Ze is gigantisch nieuwsgierig en heeft een voorliefde voor eigenaardige dingen. Wanneer ze reist, gaat ze er volledig voor: of het nu gaat om een weekendje dichtbij of een reis naar de andere kant van de wereld. Overal gaat ze op zoek naar de mooiste verhalen, naar de meest geheimzinnige, vreemde plekken. Zo kon ze al het noorderlicht, een rijles in een tank en een namiddag als haringvisser van haar bucketlist schrappen.

Meer over Lot >>