Langs brouwers & kroegen

Yvonne van Houtum

Yvonne is internationaal biersommelier, -journalist en -blogger. Op bierliefde.nl deelt ze haar kennis en avonturen met foodies en liefhebbers van het betere gerstenat. De perfecte proefpersoon voor een degustatie in de Vlaamse Ardennen, vonden we. Want het helder bronwater, de zuivere lucht, bakken ervaring en traditie zijn de ideale ingrediënten voor de vele streekbieren die de regio rijk is. Samen met vriendin Kim trok Yvonne een weekendje langs brouwers en kroegen, met de Plan Bier route in de hand.

 

Plan Bier

Op de weekendplanning: enkele knusse dorpskroegen en drie (voor Yvonne) nieuwe brouwerijen in de buurt van de Kartuizerroute. Deze wandelroute is 10 kilometer lang en brengt je langs Hemelveerdegem en Sint-Martens-Lierde ( bekend om haar Kartuizerbier). Door de hevige sneeuwval en de gure wind moest de wandeltocht zelf helaas fel ingekort worden. Reden te meer volgens Yvonne om snel nog eens terug te keren!

Familiebrouwerij De Ryck 

Familiebrouwerij De Ryck in Herzele kon als eerste afgevinkt worden op de bucketlist. Yvonne en Kim werden er hartelijk ontvangen door An, de achterkleindochter van de stichter en één van de weinige vrouwelijke brouwers in België. Tijdens de rondleiding wijdde dochter Miek met plezier en passie uit over de geschiedenis en specialiteiten van de brouwerij. Vooral de authentieke schrootmolen op de bovenverdieping trok Yvonnes aandacht. Indrukwekkend om zo’n antiek stuk in werking te zien! 

Uiteraard namen ze graag de proef op de som, met een “Special” De Ryck - één van de zeven originele speciale Belges - en het Steenuilke, een van de bekendste producten van de brouwerij. Dit kruidige streekbier moet je dus zeker geproefd hebben!

Contreras

Na een stukje wandelen kon het tweetal opnieuw opwarmen bij Contreras - een familiebrouwerij die 200 jaar geleden werd opgericht. Frederik en vrouw Ann Contreras gidsten hen met veel passie van gerstekorrel tot gerstenat en twee eeuwen geschiedenis heen. Vandaag wordt het bier nog steeds geproduceerd in de onlangs gerestaureerde originele brouwzaal. Volgens Yvonne uniek in zijn soort!
 
Na de gidstocht konden ze proeven van de Valeir Extra, Valeir Dives en enkele Contrapilsjes. Toch kreeg Yvonne het pas écht warm van de Valeir Coffee, een bier-koffielikeur die in het proeflokaal warm wordt geserveerd met een toef slagroom. Laat dus zeker nog wat ruimte voor een dessertje als je zelf op bezoek gaat.

Gemeldorp

Last but not least, arriveerden ze bij Brouwerij Gemeldorp. Een ambachtelijke thuisbrouwerij en frisse nieuwkomer, gerund door ICT’er Danny en verpleegster Lijuan, die in het weekend glutenarme honingbieren brouwen. De hop en kruiden verbouwen ze zelf en de honing halen ze bij de bijen van de buren. Een hobby en bijberoep om van te smullen, vonden ze!
 
De garage van het koppel maakte in 2016 zonder pardon plaats voor een indrukwekkende brouwinstallatie. Danny schreef zelfs een eigen opensource brouwprogramma om de recepten te optimaliseren. Best of both worlds!
Proef zeker ook eens de ‘Verpleegster’ als je er langsgaat: een bier van 6,5% gebrouwen volgens een oud Belgisch blond recept met honing en verse kruiden. Je vindt er ook andere bierproducten, zoals honingwijn en bierkaas.

Biersommelier Yvonne achterna?

Zelf ook een frisse neus halen na een fijne degustatie, of liever eerst een stevige wandeling en dan pas een biertje? Ontdek de wandelingen in de Plan Bier kaart.

 

DE KARTUIZERROUTE

De oude kartuizerpriorij is de trots van Sint-Martens-Lierde. Wandel terug in de tijd langs landelijke wegen met prachtige uitzichten en schilderachtige dorpjes en geniet na bij een echt Kartuizerbier in café De Kartuizer. Deze route is 14 of 10 km lang. Je vindt deze en andere wandelroutes in de Plan Bier gids.

Meer info

 

HOTEL GEERAARD

In het hartje van Geraardsbergen kan je zalig ontstressen in dit charmehotel met 11 kamers, waaronder enkele luxe suites. ‘s Ochtends geniet je er van een royaal ontbijtbuffet. Ook het fantastische groene uitzicht is standaard inbegrepen in de prijs!

Meer info

 

HET BRUGGENHUIS

Niets fijner dan de dag afsluiten bij een sfeervol eet- en praatcafé waar de open haard brandt en jazz live of uit de speakers klinkt. Op de kaart van Het Bruggenhuis in Geraardsbergen staat een fraaie selectie van Belgische bieren, kleine hapjes om te delen, stevige maaltijden en een aantal zoete lekkernijen. Het stoofpotje met warme appelmoes en knapperige frieten is een aanrader.

Meer info

 

DEN GULZIGEN BOK

Tussen de brouwerijbezoeken door maakten Yvonne en Kim een stop bij Den Gulzigen Bok in Gavere. Een knus eet- en praatcafé met Belgische streek- en seizoensgebonden gerechten, èn meer dan 80 bieren op de kaart.

Meer info

Yvonne van Houtum

Yvonne is internationaal biersommelier, bierjournalist en -blogger. Op bierliefde.nl deelt ze haar kennis en avonturen met foodies en liefhebbers van het betere gerstenat. 

Wil je zelf ook op stap langs brouwers en kroegen? Deel dit verhaal met je vrienden en kijk wie met je mee wil!