Met de alpaca's op teambuilding

Frédéric Paulussen

Frédéric verdwaalt in het weekend al eens graag in het groen met de camera op zak. Tijdens die natuurtripjes ontsnappen fauna noch flora aan zijn lens. Daarom stuurden we hem een weekendje in de Vlaamse Ardennen op stap. Samen met 6 collega-fotografen... en een kudde Zuid-Amerikaanse alpaca’s. Een alternatieve teambuilding die heel wat mooie plaatjes opleverde! 

De bevriende fotografen ontmoetten elkaar op vrijdagavond in De Zwarten Engel, een gezellige dorpsstaminee in Maarkedal. Bijpraten bij een blonde Ename en samen een kaartje leggen tot het stopte met regenen: de toon van het herfstweekend was meteen gezet. Genieten! Tussendoor werd er alvast wat zenuwachtig gelachen over de gekozen teambuildingsactiviteit. Want hoewel de schattige dieren tegenwoord erg ‘in’ zijn, bleek niemand echt iets zinnigs te kunnen vertellen over alpaca’s.

 

ALPACA’s: DO’s & DONT’s

De volgende ochtend wachtten de eigenaars van alpaca- en paddenstoelenboerderij Ecosnooze de fotografen al vroeg op. In de wei draaiden een tiental alpaca’s alvast nieuwsgierig hun nek. Model face: check! Na een rondleiding op het erf, kreeg de groep een korte briefing met enkele do’s & dont’s voor de wandeling. Niet te bruusk bewegen, geen flits gebruiken, vooral niet schreeuwen en hen tijdens het wandelen niet te ver uit elkaar drijven. Alpaca’s zijn échte gezelschapsdieren en panikeren - en spuwen - als ze hun kudde dreigen kwijt te raken. Erger nog, ze blijken zelfs te kunnen sterven van eenzaamheid!

 

ZACHTAARDIGE VRIENDEN MAKEN

Tijdens het voedermoment moest iedereen het vertrouwen van hun wandeldier zien te winnen. Even snuffelen hier, een voorzichtige knuffel daar... Joke merkte meteen op dat de wol van alpaca’s veel zachter aanvoelt dan schapenwol. Dat bevestigde de eigenaar trots: “Alpacawol is veel fijner en kwalitatief zelfs even duurzaam als zijde. We maken hier zelfs ‘Alpacasnooze’ dekbedden van hun kostbare wol!’ Dat klonk de vrienden alvast zzzzalig warm in de oren op zo’n koude herfstdag.

 

PERFECTE PLAATJES SCHIETEN

Even later stapte de groep elk met een alpaca aan de hand het bos in. Een niet-alledaags, maar zalig beeld! In het begin was het tempo dan ook even zoek. De nieuwsgierige dieren vonden alles langs het pad interessant en de fotografen wilden voor één keer ook zelf graag op de foto.

Tijdens de trip vertelde de gids honderduit over zijn voorliefde voor alpaca’s en de andere Ecosnooze boerderijactiviteiten. Zo telen ze er ook oesterzwammen en shiitake, als smakelijke vleesvervangers. Na de tocht van anderhalf uur mochten ze die meteen proeven op warme zwammentoast bij een dampende koffie. Precies wat ze nodig hadden!

 

KUITENBIJTERS & KAPELLETJES

De volgende dag trokken ze er, na een nachtje in refuge Kapelleberg, zonder viervoeters op uit voor een langere trip van een tiental kilometer. Een dagje offline gaan tussen de veldkapelletjes van de Getuigenheuvels, met niets meer dan de wandelkaart en wat proviand op zak. En die extra suikers waren welkom! Want in natuurgebied ‘t Burreken zijn de heuvels stevige kuitenbijters. Na een tocht door uitgestrekte bossen en kouters, trokken de fotografen met een volle geheugenkaart tevreden huiswaarts.

(Voor Frédéric was het trouwens niet de eerste keer dat hij naar de Vlaamse Ardennen trok. Lees hier meer over zijn vorige trip.)

 


 

DE VRIENDEN ACHTERNA?

 

ECOSNOOZE

In deze hoeve staat traag genieten centraal. Boek zelf ook een wandeling met de schattige gezelschapdieren, reserveer een plekje voor de snoozel yoga of geef je helemaal over aan de Chavutti Thirumal Indian Rope massage.

Alle activiteiten

 

DE BRONNEN VAN HET BURREKEN

Met zijn bossen en drie valleitjes met tal van bronnen is het Burreken een van dé natuurparels van de Vlaamse Ardennen. In het heuvelachtige natuurreservaat klim en daal je door adembenemend groen, waar onder meer roofvogels, vossen en vuursalamanders thuis zijn. Deze route is 14,2 km (of infgekort 8,2 km) lang en vind je in de Getuigenheuvel inspiratiegids.

Koop de wandelnetwerkkaart

 

DEN ZWARTEN ENGEL

Een pretentieloze staminee In Etikhove, Maarkedal. Je kan er als groep terecht voor een streekbiertje, boterham met boerenhesp of een uitgebreid seizoensdiner. Gezelligheid troef!

Meer info

 

REFUGE KAPELLEBERG

De vrienden overnachtten in gastenverblijf ‘Refuge Kapelleberg’, een gerestaureerde vierkantshoeve uit 1763 in Maarkedal. Ideaal voor families of vriendengroepen. Op wandel- en fietsafstand van de mythische heuvels met ronkende namen als de Koppenberg, Patersberg, Taaienberg en de Oude Kwaremont. Veel te verkennen dus!

Meer info

 


 

Nog meer inspiratie nodig?

Wil je zelf ook op teambuilding met collega's of vrienden? Dan kan je verblijven in een van deze gezellige vakantiehuisjes:

 

CLEYE 10 (MAARKEDAL)

Deze gloednieuwe 5-sterren vakantiewoning is dé perfecte locatie voor gezelschappen tot 18 personen. Families en vrienden vinden er een toplocatie voor een gezellige, avontuurlijke of sportieve time-out. De woning is ideaal gelegen voor uitstapjes naar Oudenaarde en het Muziekbos. Ook het domein zelf heeft veel te bieden: een grote afgesloten tuin met terras, een petanquebaan, lounge en vuurschaal. De kers op de taart is de wellness met een unieke sauna. 

Meer info

 

DE POORT (ZOTTEGEM)

In deze luxueuze 4-sterren vakantiewoning kan je logeren met 16 personen. 2 kamers op het gelijkvloers zijn bovendien toegankelijk voor mindervaliden. Er is ook een wellnessgedeelte met sauna, infraroodcabine en jacuzzi. Je kan genieten van een uitgebreide service voor ontbijten, brunches, picknicks en maaltijden. Je kan hier diverse arrangementen voor leuke activiteiten zoals tochten per (elektrische) fiets of bierdegustaties boeken.

Meer info

 

'T NOPHOF (KLUISBERGEN)

Deze gerestaureerde hoeve werd een 4-sterrenvakantiewoning voor 12 personen met een fantastische ligging zowel voor wandelaars als sportieve fietsers. De bekende hellingen uit de Ronde van Vlaanderen (Kwaremont, Paterberg, Koppenberg...) liggen vlakbij. Hier kom je terecht in een authentieke hoeve met een ouderwetse gezellige sfeer. Al kan je uiteraard wel rekenen op alle hedendaags comfort. De tuin en ruime schuur bieden ideale speel- en ontspanningsruimte.

Meer info

 

WAMBASHOEVE (GERAARDSBERGEN)

Op deze alleenstaande actieve melkveehoeve kan je terecht voor een echte boerderijbeleving in groep. De 3-sterren vakantiehoeve biedt plaats aan 12 personen. Door de unieke ligging tussen de Muur en de Bosberg, helling bekend uit de Ronde van Vlaanderen, is dit bovendien een goed vertrekpunt voor wandelingen en sportieve fietstochten. Ook het vlakbij gelegen provinciaal domein De Gavers biedt gezinnen heel wat ontspanningsmogelijkheden.

Meer info

 

 

Frédéric Paulussen

Frédéric - of “Fred” - 24 jaar jong en Antwerpenaar, houdt ervan het binnen- en buitenland te verkennen en maakt zelf muziek onder de naam ‘Polar Sun’. Als fotograaf doorspekt hij zijn blog met prachtige beelden van al zijn reizen.

www.fredericpaulussen.be