Met de benenwagen door de Vlaamse Ardennen

Wacca

Liesbeth en Laurent van reisblog Wacca fietsen graag in de Vlaamse Ardennen. Maar deze keer lieten ze hun fietsen thuis en namen ze de benenwagen om het land van de koers, kasseien, bossen, velden en gezellige dorpskernen te verkennen. Ze hadden gehoord dat de Vlaamse Ardennen ook wel ‘hét Wandelwalhalla’ wordt genoemd en dus gingen ze op verkenning.

 

De Pedaalroute, maar te voet

Liesbeth en Laurent wilden hun favoriete wielerklassiekers wel eens te voet doen. Zouden ze veel gemist hebben tijdens hun kasseiklimmers op de fiets? Eén manier om daarachter te komen: al wandelend.
 
Ze kozen om te starten met de Pedaalroute, één van de wandelroutes in de inspiratiegids Koplopen. Ze vertrokken op de Kwaremont en trokken meteen de velden in waarna ze nog een stukje op de Oude Kwaremont liepen. Ze wandelden verder naar beneden langs veldwegels, maïsvelden en recht door de velden van de boeren. Op de top van de Paterberg namen ze een korte pauze om hun picknick op te eten. En die smaakte nog beter met zicht op puffende fietsers en het geweldige uitzicht vanop die beruchte heuvel.
 
Na de lunch stapten ze via de kasseistroken naar de Ronde van Vlaanderenstraat, waar alle winnaars van de Ronde een plekje op de straat kregen. Daarna trokken ze het Kluisbos in en lesten hun dorst in Bosbaar, een gezellige bar in het bos. Dan nog 2 kilometer heerlijk rustige bos-, veld- en straatwegels en ze kwamen terug uit bij hun B&B Hof ter Kwaremont.

 

Langs de hellingen van de Ronde

Na een stevig ontbijt trokken ze de volgende dag opnieuw hun wandelschoenen aan en begonnen met goede moed aan de wandeling ‘Langs de hellingen van de Ronde’. Het parcours voor deze tocht vonden ze in de wandelnetwerkaart Getuigenheuvels. De zon scheen volop en ze stonden aan de start in Nukerke, klaar voor 15,5 km wandelplezier. Ze stapten langs velden, genoten van de natuurlijke koelte van het Spijkerbos, zagen koeien en lama’s en ze passeerden aan de Koppenberg. En echt waar, ook te voet bleek het puffen om deze heuvel te beklimmen. Terugkeren deden ze door het Koppenbergbos, en dan naar Nukerke. 

Na een weekend wandelen in het Wandelwalhalla kunnen Liesbeth en Laurent als ervaringsdeskundigen zeggen: als je wandelt, zie je meer! Ze genoten volop van elk uitzicht op de Oude Kwaremont, de Patersberg en de Koppenberg. De afstanden zijn wel korter dan wanneer je fietst, maar de vergezichten zijn goed voor lang (na)genieten.

Hun verblijf: Hof ter kwaremont

Liesbeth en Laurent verbleven in Hof ter Kwaremont, een prachtige hoeve met twee gerenoveerde  en comfortabele kamers. In hun kamer was er voldoende ruimte voor een gezellige zithoek, een super comfortabel bed en een badkamer met een heerlijke regendouche. Gastheer Bert trakteerde hen niet alleen op een smakelijk, stevig ontbijt, maar ook op spannende koersverhalen van op en rond de Kwaremont. Ze komen hier zeker terug met de Ronde om de wielergekte zelf te ervaren!

Praktisch

Wil je zelf op stap in de Vlaamse Ardennen? Hier zijn alvast enkele tips:

  • Wandelen deden ze in de streek ‘Getuigenheuvels’, en hadden hiervoor de wandelnetwerkkaart Getuigenheuvels en de inspiratiegids Koplopen - Langs knooppunten in de Vlaamse Ardennen. Heel fijn om met kant-en-klare routes op stap te gaan; zo krijg je een mooi en gevarieerd wandelparcours. 
  • Lunchen deden ze onderweg met hun eigen picknick, én met de mooie uitzichten die de Vlaamse Ardennen rijk zijn.
  • Logeren deden ze in het karaktervol gastenverblijf op de top van de Kwaremont: Hof ter Kwaremont, heel warm aanbevolen.  
  • Dineren deden ze met zicht op de Kwaremont, in restaurant ‘t Monument in Kluisbergen.
  • Op hun to-do-lijst voor de volgende keer: ‘t Palet, want zo een terras op de Kwaremont, dat moet de moeite zijn!
  Wacca

  De bezielers van de reisblog Wacca zijn Laurent en Liesbeth, twee sportieve twintigers met een grote voorliefde voor Europa. Ze zijn verzot op de kleine baantjes, gezellige pittoreske stadjes en onbekende bestemmingen. Regelmatig trekken ze erop uit met hun fietsen in België, Nederland en Frankrijk.

  www.wacca.be

  Wil je zelf ook op stap? Deel dit artikel met je vrienden en trek net als Wacca op verkenning in de Vlaamse Ardennen.