Natural high: op winterwandel in de Vlaamse Ardennen

Lien De Ruyck

⛺ VERKENNER LIEN ⛺

Het Wandelwalhalla piekt bovenaan vele lijstjes, als het op Vlaamse vergezichten aankomt. De streek wordt begeerd én bevreesd om haar kuitenbijters... Want net op die hoge punten laat het heuvelachtige landschap zich van haar mooiste kant zien. Meteen de perfecte beloning voor een stevige winterwandeling. Panoramamodus, check! Poepslee, double check.

Wintermodus

Stevige wandelschoenen, een extra trui en een wandelkaartje op zak. Meer heb je niet nodig om de Vlaamse Ardennen ook in wintermodus te verkennen. Of het nu vriest dat het kraakt of zacht wintert… Met de wandellus ‘Het dak van de Vlaamse Ardennen’ is het op en top genieten. Met de route in de hand, knoop je het ene mooie uitkijkpunt aan het andere. The only way is up… En met een beetje geluk kan je daarna met de (poep)slee naar beneden. Sjeezen!

Hotondberg

Voor één keer wordt de kers op de taart al meteen bij de start geserveerd. De tocht start op de Hotondberg, het hoogste punt van heel Oost-Vlaanderen. Vanop de Molen Ten Hotond kijk je 150 meter hoog uit over de hele regio én het Waalse Pays des Collines. Bij helder weer kan je rondom meer dan 100 kerkjes tellen. Wie zijn verrekijker meebrengt, krijgt zelfs Brugge in het vizier. In de molen zelf vind je ook Cafe Molen Ten Hotond waar je een biertje kan drinken bij dit prachtige uitzicht.

Ijsmolenhoeve

Even opwarmen kan - no kidding - in de IJsmolenhoeve, bij een pannenkoek, warme chocomelk of iets straffers. Wie avontuurlijk ingesteld is, kan er zelfs overnachten. Met een kampvuur onder de sterren en een nachtje onder een canvassen dak, in een lodge, pipowagen of vakantiewoning.

Poepslee tip

Op en rond het domein van de Ijsmolenhoeve kan je, als er een mooi sneeuwtapijt ligt, lekker naar beneden glijden! Vraag maar even aan de receptie naar de leukste plekjes in de buurt.

Hoge Mote

Na de wandeling kan je even uitbollen in Ronse. Tijdens je wandeling kan je de stad alvast van bovenaf ontdekken, met een adembenemend panoramisch uitzicht over het dal. Spring zeker even binnen in de Hoge Mote, het nieuwe onthaal- en belevingscentrum. Een toplocatie voor wie het textielverleden of de andere uitschieters van de stad wil leren kennen.

EVEN PRAKTISCH

Je vindt de wandellus ‘Het dak van de Vlaamse Ardennen’ en heel wat andere Winterse tips in de gids '10x Overwinteren in het Wandelwalhalla'.

  • Vertrekpunt: Molen Ten Hotond, Zandstraat 4, 9690 Kluisbergen
  • Afstand: 6,5 km (lus 1: 4,4 km – lus 2: 4,4 km)
  • Traject: 92 – 13 – 12 – 39 – 18 – 15 – 14 – 94 – 93 – 92

 

Download de gids

Lien De Ruyck

Lien De Ruyck is avonturier & freelance creative. Ze houdt van microtrips en grote expedities te land, ter zee en in outer space. Als je ze niet tegenkomt in haar wandelschoenen of felblauwe packraft, tuft ze vast op een caferacer voorbij. Dit jaar startte ze haar eigen outdoor reismagazine Sønderling, een compagnon de route voor wie er graag op uit trekt.

Meer over Lien >>