Ontdek de Vlaamse Ardennen vanuit je vakantiehuis

Lot Wildiers

School Backpack VERKENNER LOT School Backpack

Wie, net als ik, graag al eens met vrienden of familie op weekend gaat, kent het volgende probleem maar al te goed. Waar naartoe? En vinden we dan wel een vakantiehuis groot genoeg voor iedereen? Of klein genoeg voor een weekend met twee? En wat met koppels die hun kinderen meebrengen? En mogen huisdieren ook mee?

Sommige mensen lossen dat op door elk jaar gewoon hetzelfde vakantiehuis vast te leggen. Vaak kiezen ze daarvoor ineens ook een vast weekend. Maar soms wil je eens iets anders, toch? Ik bespaar je alvast veel zoekwerk en zet de tofste vakantiehuizen van de Vlaamse Ardennen op een rijtje.

Samuus, Brakel

Samuus – 30 personen

Met stip op nummer één voor mij: dat moet wel vakantiehuis Samuus in Brakel zijn. Ruim, met genoeg hoekjes en kantjes zodat iedereen op zijn gemak zit. Dit huis is speciaal gericht op kinderen, met kamers en badkamers op kindergrootte. Maar ook de ouders worden niet vergeten: die kunnen zich heerlijk rustig terugtrekken in één van de lichte kamers met badkamer.

Wandeltip in de buurt: de Brakelbosroute. Hier kan je rustig wandelen in dé wandelgemeente bij uitstek: Brakel.

Meer info

Vakantiewoning Adelaide, Ronse

Adelaide – 20 personen

Adelaide is een vakantiehuis voor 20 personen in Ronse. Dit is geen doordeweeks vakantiehuisje, maar een karaktervolle vakantiewoning in een burgerhuis in neo-Vlaamse-renaissancestijl in hartje Ronse. De uitgesproken stijl voelt luxueus en toch huiselijk aan. Probeer vooral de buitenkeuken met barbecue, wok en zelfs een paëlla pan. Of de kleine homecinema, voor als het regent. Of misschien de kelder, waar wijndegustaties georganiseerd kunnen worden? Werkelijk, je kan niet verkeerd gaan met dit vakantiehuis.

Wandeltip in de buurt: Muziekbosroute. 11 km wandelen over onverharde paadjes, door de natuurpracht van het Muziekbos in Ronse.

Meer info

De Flandrienhoeve, Kluisbergen

De Flandrienhoeve – 30 personen

Deze vierkantshoeve in Kluisbergen is wat je noemt een themawoning. De kamers zijn namelijk allemaal genoemd naar wielrenners én ingericht met foto’s van deze wielerhelden. Aspirerende wielrenners kunnen hun hartje ophalen aan het toffe interieur, en natuurlijk aan de knooppunten fietsroutes in de omgeving.

Wandeltip in de buurt: de Pedaalroute. Wandel in het spoor van de Ronde van Vlaanderen. (Deze route kan je vinden in de Koplopen belevingsgids.)

Meer info

Sint Jansberghof, Kerkem

Sint Jansberghof – 4 - 10 personen

Overal in de Vlaamse Ardennen vind je die mooie, oude herenhoeves. Sommige ervan zijn nog in gebruik, sommige zijn omgebouwd tot woningen of vakantiewoningen. Het Sint-Jansberghof in Kerkem behoort tot die laatste soort. Op het domein vind je twee gites. Deze vakantiewoning is niet alleen heel erg sfeervol, je vindt er ook iets meer luxe dan in de gemiddelde vakantiewoning. Hier geniet je bijvoorbeeld van een zwemvijver, hot tub en een oude bakoven waarmee je een pizza avond kan organiseren.

Wandeltip in de buurt: de Dwaallichtroute. Zet een stapje over de grens heen, met deze route uit de Grengevallen belevingsgids.

Meer info

De Oude Notelaer, Mater

De Oude Notelaer – 5 personen

Het vakantiehuis De Oude Notelaer in Mater is een rustig gelegen gezinshuisje in boerderijstijl. Ideaal voor een gezin met jonge kinderen, want de kinderen kunnen op verkenning in de grote, gezamenlijke tuin én mogen zelfs het kleinvee voederen. Bovendien mag de familiehond gewoon mee op weekend, zolang het dier welgemanierd is en het vee met rust laat. Dit huisje is in mijn ogen perfect voor de herfst. Wandelingen in de kleurrijke bossen, je hond die in het struikgewas loopt te snuffelen en kinderen die met van die kleine laarsjes in plassen springen. Heerlijk, toch?

Wandeltip in de buurt: Langs molens en geuzen. Deze route brengt je langs het prachtige dorp Korsele.

Meer info

Villa Sanseveria, Horebeke

Villa Sanseveria – 8 personen

Dit vakantiehuis herbergt een paar schatten. Om te beginnen is het huis Bijna Energie Neutraal. Tel daarbij dat het interieur echt helemaal retro en vintage is, en je begrijpt waarom ik daar direct wil intrekken. De ligging van dit vakantiehuis, in Horebeke, is ideaal om de Vlaamse Ardennen per fiets of te voet te leren kennen. Liever gewoon ontspannen? Bezoek dan zeker brouwerij Roman, amper een paar kilometer verder.

Wandeltip in de buurt: Tussen wind- en watermolens. Een actieve route die je langs enkele authentieke molens brengt.

Meer info

Lot Wildiers

Lot is fulltime reisblogger bij Reisgoesting. Ze is gigantisch nieuwsgierig en heeft een voorliefde voor eigenaardige dingen. Wanneer ze reist, gaat ze er volledig voor: of het nu gaat om een weekendje dichtbij of een reis naar de andere kant van de wereld. Overal gaat ze op zoek naar de mooiste verhalen, naar de meest geheimzinnige, vreemde plekken. Zo kon ze al het noorderlicht, een rijles in een tank en een namiddag als haringvisser van haar bucketlist schrappen.

Meer over Lot >>