Op safari in en rond de Zwalmvallei

Yannick De Pauw
De Vlaamse Ardennen zijn heel dichtbij, maar voor veel mensen nog ongekend. Ook voor Yannick De Pauw, fotograaf en travel blogger bij Soms ook Heimwee. Toch was hij meteen enthousiast toen we hem vroegen om met zijn lens op verkenning te gaan. Yannick fotografeerde opvallend veel diersoorten tijdens de wandeling en dus delen we die graag met jou.
 
Zijn reisblog houdt hij, naar eigen zeggen, bij voor "de mietjes, de grote twijfelaars en de bange zieltjes" om zo veel mogelijk mensen te overtuigen om er zelf op uit te trekken. We hopen dat zijn foto's jou ook inspireren om 'op safari' te gaan naar de Vlaamse Ardennen ...
 
 

Koeien en mattentaarten

In heel België kan je koeien zien grazen, maar die in de Vlaamse Ardennen zijn onontbeerlijk voor het maken van een lekkere mattentaart. De romige melk die ze geven zorgt meteen ook voor de moeilijkste stap in het recept omdat je gestremde melk moet maken.
 
Wist je dat ... het vetgehalte van de mattentaart varieert naargelang de voeding die de koeien krijgen tijdens het jaar?

Terug van weggeweest: damherten en reeën

De ree en het damhert waren lange tijd verdwenen uit de Vlaamse Ardennen, maar sinds een aantal jaar zijn ze hier terug te bezichtigen. 's Nachts trekken de reeën op pad en 'blaffen' ze naar elkaar!
 
Wist je dat ... ze minder en minder schuchter worden en je hen dus af en toe kan tegenkomen in een dorpskern?

Scherpe schapen

Schapen spelen een belangrijke rol in de Vlaamse Ardennen. Niet enkel wordt er vletig schapenkaas gemaakt, maar er is ook een Schapenberg te vinden in de buurt van Ronse. Hoewel ... de legende vertelt dat deze vroeger de Scherpenberg noemde, maar door een foutieve schrijfwijze op een oud stadsplan werd het Schapenberg :-)
 
Wist je dat ... de Vlaamse Ardennen vroeger de grootste “schapenpopulatie” van Vlaanderen telde? Dit bewijst een officiële telling uit 1929.

ps: Waar Yannick echt van verschoten was, waren de prachtige bizons die je hier en daar in hun kudde kan spotten.

"Ge ziet, een safari moet zo duur en ver niet zijn."

Wil je zelf op stap in de Vlaamse Ardennen? Hier zijn alvast enkele tips:

Yannick De Pauw

Soms Ook Heimwee is de Belgische reisblog en fotografie van Yannick De Pauw. Deze site is er voor "de mietjes, de grote twijfelaars en de bange zieltjes" volgens Yannick. Een visuele reisblog die zo veel mogelijk mensen wil overtuigen om er zelf op uit te trekken. Van de kleinste verhalen tot de grootste avonturen. Wekelijks krijgt hij vragen en reacties van lezers die het ook voelen kriebelen. En zo lang hij het gevoel heeft dat hij mensen motiveert om te jumpen, dan springt zijn jong reizigershart.

https://www.somsookheimwee.be

Wil je zelf ook op stap? Deel dit artikel met je vrienden en ontdek net als Yannick de prachtige flora en fauna van de Vlaamse Ardennen.