Tussen wind- en watermolens

Scheldestappers

Zwalm is een van de verborgen hoekjes van de Vlaamse Ardennen. Ooit het beloofde land voor molenaars, vandaag een paradijs voor wandelaars. Want amper 20 kilometer onder Gent beland je al in de eerste beboste heuveltoppen. Yenka en Clement gingen er met wandelclub de Scheldestappers op stap.

Stevig aangesnoerde wandelschoenen, losse joggings, knapzakjes en het traditionele kaweetje... Yenka maakte zich samen met parcoursmeester Clement en 2000 andere stappers klaar voor de Zwalmpareltocht, een fikse wandeling langs de Zwalmbeek in de vallei tussen Oudenaarde en Zottegem. Hij een ervaren stapper en bezieler van wandelclub De Scheldestappers, zij een jonge stadsmus die in het weekend al graag eens in ‘t groen aan de drukte ontsnapt. Elkaars tegenpool, maar toch een perfecte tandem onderweg… Want je hoeft zeker geen professionele stapper te zijn om met volle teugen van de streek te genieten.

MOLENS & MINIATUURVALLEITJES

Met een zacht herfstzonnetje op kop, nam Clement Yenka op sleeptouw om ze de mooiste plekjes in de regio te laten zien. ‘In deze streek kun je vanuit tientallen plekken starten aan een wandelnetwerk van 200 kilometer, waarop je telkens nieuwe routes kan uitstippelen. Wie graag een beetje afziet kan een hele dag klimmen of dalen,’ lachte Clement. ‘Maar je kan er evengoed een gezellige sneukeltocht van maken en op je dooie gemak van cafeetje tot cafeetje kuieren! Wij bieden onze wandelaars daarom de keuze uit lussen van 6 tot 36 km.’

De stappers trokken vanuit het centrum langsheen een handvol mooi opgeknapte molens, met de Zwalmmolen als oudste uitblinker. Hij werd volledig gerestaureerd en er wordt tot op vandaag nog graan gemalen. Onderweg doorspekte Clement de route als een echte expert met streekweetjes en anekdotes. Yenka werd vaak met de glimlach en een babbeltje begroet door andere wandelaars of vissers aan de Oude Schelde-armen.

Ze ondervond al gauw dat er tijdens zo’n georganiseerde wandeling minder regeltjes gelden dan ze dacht. ‘Echte dauwtrippers kunnen starten vanaf 7u, wie liever gaat voor een traag vieruurtje kan nog inschrijven tot 15u,’ ging Clement verder. ‘Om 20u wordt iedereen straks weer bij het startpunt verwacht. Je kiest dus je eigen tempo of het aantal tussenstops die je wil maken. Veiligheid en respect voor de natuur en bewoners zijn natuurlijk evident. Verder is vooral gezelligheid troef! ’

Intussen trokken ze langs de IJzerkotmolen en ‘Klein Zwitserland’, trotseerden ze de woeste kasseien van de Paddenstraat - bekend uit de Ronde - tot in het charmante dorpje Roborst. Via een mooie holle weg schoven ze de voeten heel even onder tafel in het rustpost naast de kerk van Zegelsem.

Na vijf uur stappen, trokken ze via kronkelende, verkeersluwe wegen naar Zwalm vanwaar ze vanaf de Biestmolen het zwalmpad volgen tot het eindpunt. Na een rijkelijk vieruurtje keerden ze met goedgetrainde kuiten weer huiswaarts. Een en al contentement!

Yenka en Clement achterna?

 

Zwalmvallei

Yenka en Clement gingen op stap in wandelnetwerk Zwalmvallei. Dankzij de wandelnetwerkaart kan je zelf ook je eigen wandeling uitstippelen.

Koop de wandelnetwerkkaart

 

Scheldestappers

Clement maakt deel uit van wandelclub Scheldestappers. Op hun website vind je een overzicht van al hun activiteiten.

Meer info

Scheldestappers

De Scheldestappers is een wandelclub die werd opgericht in 1980 en telt momenteel ongeveer 400 leden. Jaarlijks organiseren ze zelf 8 wandeltochten, waaronder de Sloebertocht. Daarnaast nemen ze uiteraard ook graag deel aan wandelingen van bevriende wandelclubs.

http://scheldestappers.tk/

Wil je zelf ook op stap in de Vlaamse Ardennen? Deel dit artikel met je vrienden en ga samen op stap!