Voorbereiding op de Dodentocht

Sam De Bruyn

Op 11 augustus wandelde Sam De Bruyn de Dodentocht ten voordele van A Touch of Rose. Om zich voor te bereiden op de wandeling van 100km ging hij een weekend op stap in de Vlaamse Ardennen. Aan de hand van 7 foto's vertelt hij hieronder zijn verhaal ...

Niets is zo onbeschrijfelijk als het gevoel van gelukzaligheid dat je ervaart wanneer je de Dodentocht uitstapt. 100 km wandelen in maximum 24u tijd, zonder slapen, door dag, nacht, regen & kou … Zonder een degelijke voorbereiding kan je er maar beter niet aan beginnen. Wij trainden voor deze helletocht, in de hemel voor wandelaars: De Vlaamse Ardennen, het wandelwalhalla. Om zeker voldoende kilometers in de benen te hebben, combineerden we verschillende routes.

 

 

Het eerste deel van onze training was een redelijk vlakke opwarming. We liepen rond de Poelaertplas, waar heel wat mensen verkoeling zochten op de warme zomerdag die het was. We vervolgden onze tocht, langs de machtig mooie Dendervallei. Af en toe kwamen we wat fietsers tegen, soms eens een plezierboot.

 

 

Tot de wandeling ons recht de natuur in stuurde. Het knuppelpad doorheen De Nuchten was een plotse oase van rust & een gratis concert van allerhande zangvogels. Na 14km waren we klaar voor een pauze, met een korte lunch, om ons voor te bereiden op het echte werk.

 

 

Belangrijk bij het plannen van een stevige tocht: Zorg dat je startpunt (en bijgevolg dus ook je eindpunt) aan een café ligt. Zo kan je meteen jezelf belonen na een zware wandeling. De Vlaamse Ardennen hebben enkele parels van échte en sfeervolle cafés. Als je een paar oude mannen met een pint op het terras ziet zitten, dan weet je met zekerheid dat je er een goeie zaak hebt uitgekozen.

 

 

We gingen voor een tocht van in totaal 40 km, in de driehoek tussen Oudenaarde, Zwalm & Brakel. Wat een prachtstreek! Heuvels, velden & bossen. Al die verschillende kleuren en structuren. Boeren, beesten & windmolens. 40 km wandelen duurt lang, zelfs aan ons stevige tempo. Maar geen moment hebben we ons verveeld. Onze ogen bleven maar pracht aanschouwen.

 

 

Vanuit het niets duikt er dan plots een kerkje op. Dan weet je dat je toch weer in de beschaving bent terechtgekomen. De hunkering naar een fris lokaal biertje wordt op dat moment groter bij elke stap.

 

 

Na de inspanning is er uiteraard nood aan ontspanning. We verbleven in de fenomenale B&B De Brakelhoen. Eén van de mooiste adresjes waar ik ooit mocht overnachten. Ook 1 van de weinige 5-sterren B&B’s in ons land. Het zwembad met uitzicht op het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen was enorm welkom.

 

 

Sam De Bruyn

Sam De Bruyn is radio DJ bij Q-Music, waar hij samen met Heidi Van Tielen de ochtendshow presenteert. Naast een liefde voor radio en muziek is hij ook gepassioneerd door reizen. En dan liefst kort en krachtig. Een aantal jaar terug startte hij zijn eigen reisblog, Håndbagage, waarbij hij op 48 uur een stad gaat verkennen.

http://www.handbagage.com/

Wil je zelf ook op stap? Deel dit artikel met je vrienden en trek net als Sam naar de Vlaamse Ardennen.