Berendries wandelroute

Berendries wandelroute

Ontspannende wandelroute in de kleurrijke Zwalmvallei

De Berendries in Brakel is een kuitenbijter die menig renner angst aanjaagt tijdens de Ronde van Vlaanderen. Deze pittige helling stelt je spieren dan ook stevig op de proef. De weg daalt af naar de Zwalmvallei, waar verschillende natuurgebieden worden beschermd. 

Op en rond de Berendries (19).jpg
natuurgebied Vossenhol

Slingerende Zwalmrivier

De prachtige Zwalmrivier slingert zich doorheen het glooiende landschap en wordt omringd door rijkelijke bossen en fleurige oevers. Middenloop Zwalm splitst zich op in deelgebieden zoals het Vijfstratenbos het Vossenhol en Rozenhoek. 

Wil je de streek op je eigen tempo verkennen én de mooiste hoekjes van de regio beleven? Ontdek dan de mooiste delen van de Zwalmstreek in deze route Op en rond de Berendries.

Op en rond de Berendries (117).jpg

Wandellussen langs de Zwalmbeek

De route is op te delen in twee lussen, maar je kan ze evengoed allebei in één rondje doen. Samen zijn ze goed voor ongeveer 11 kilometer én heel wat moois onderweg. 

Dus: ben jij een doorbijter die moeiteloos kilometers vreet, als ’t maar gezellig is onderweg? Of knip jij de route liever in twee en spreid je ze over verschillende dagen, zodat je een goed excuus hebt om er een weekendje weg van te maken? Wat je ook kiest, je krijgt er géén spijt van!

Op en rond de Berendries (127).jpg
kerk Sint-Maria-Oudenhove

Hopla, hier gaan we dan!

Het traject start met een beetje geschiedenis aan de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk in Sint-Maria-Oudenhove. Ze dateert van 1219 en is gotisch, met een grote zware middentoren. Voor deze wandeling volg je knooppunten, zo doe je een deeltje van de meer dan 850 kilometer aaneengesloten wandelpaden in de Vlaamse Ardennen. Via de Zwalmbeek wandel je dan weer van de Berendries naar de Rozenhoek.

Op en rond de Berendries (69).jpg

Burgers voor bossen

Je trekt daarmee door de Zwalmvallei, oftewel het natuurgebied Middenloop Zwalm. Het is een aaneenschakeling van bossen waar de rivier de Zwalm tussen kronkelt. Het riviertje baant zich een weg in het dal en wordt gevoed door verschillende bronbeken. De deelgebieden zijn onder andere het Vijfstratenbos, het Vossenhol en Rozenhoek.

Al die bossen zijn belangrijk voor de regio, dat bewezen ze in het verleden al. De inwoners uit de buurt bundelden hun krachten om het vijfstratenbos – ook wel het Ravotterbos genoemd – van de kap te redden. Natuurpunt kon met de steun van Vlaanderen maar vooral dankzij de gulle giften van buurtbewoners het bos aankopen. Het stukje schoon wordt nu door Europa beschermd.

bosanemoon.jpg
Bosanemoon

Fauna en Flora in de Zwalmvallei

Elk jaar als de lente weer begint, staat de hele regio in bloei. Onder de grote beuken en eiken bloeien dan de kleurrijke hyacinten, bosanemonen en bosviooltjes. 

De paarse schubwortel doet daar op de flanken nog een kleurtje bovenop. Deze plant komt bijna uitsluitend in de Vlaamse Ardennen voor. Hij groeit op de wortels van de populieren en de wilgen. Enkel in het voorjaar komt hij piepen, voor de rest leeft hij verscholen onder de grond.

Vogeltjes en diertjes kijken

Tel al die flora op en je krijgt een populaire trekpleister voor heel wat leuke dieren. De uiterst zeldzame rivierdonderpad, de beekforel en zelfs de vuursalamander verstoppen zich hier, net zoals de schattige eikelmuis. Met haar intrigerende Zorro-masker en pluizige staart is het een van de meest aaibare knaagdieren. Ze woont heel graag in de grote loofbossen van de Vlaamse Ardennen.

Rond de rivieren en beekjes broeden vogels. De ijsvogel en de grote gele kwikstaart zijn elk jaar van de partij!

mijnwerkerspad.jpg
Het mijnwerkerspad in Brakel

Een vleugje geschiedenis

Op de route loop je ook een deeltje langs het Mijnwerkerspad. Deze oude spoorweg verbond in het begin van de 20e eeuw de Vlaamse Ardennen met de mijnen in de Borinage. Het pad leidt je zowel via de Zwalm als langs de valleiflanken.

Nog een parel uit de geschiedenis: het Kasteel van Lilare. Het staat er al eeuwen en kende heel wat verschillende inwoners. Vandaag is het in handen van het Klooster van Opbrakel. Het poortgebouw waar je langsloopt is sinds 1980 een beschermd monument.

b&b blauwe huis.jpg
Tuin van B&B Het Blauwe Huis

Hapjes en drankjes

Nog geen honderden jaren oud, maar niet minder de moeite: de vele terrasjes langs de route! Verfrissen kan je doen in café The Corner of café ’t Bierpotje. Pintjes met een iets originelere twist vind je bij de Stappers Alm. Dit café heeft Oostenrijkse roots.

In B&B Het Blauwe Huis ben je aan het juiste adres als je graag een hele vakantie koppelt aan je dagje Vlaamse Ardennen. Het Blauwe Huis is als een doek waar creatieve interieurs op vereeuwigd staan. Een streling voor het oog! En een oase van heerlijk logeercomfort voor iedereen, van koppeltjes tot geoefende wandelaars die de kuitenbijters in de buurt willen temmen.

Op en rond de Berendries (10).jpg

Geniet langs de Berendries

De landschappen van de Vlaamse Ardennen staan vol natuurlijke schoonheden. Afdalen in de Zwalmvallei is tot rust komen in uitgestrekte natuur. Geniet van gezellige plaatjes onderweg en geniet van elke stap op de paden onder je voeten. 

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie van de Berendries wandelroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Op en rond de Berendries (69).jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie van de Berendries wandelroute op Routen.be

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Sint-Hubertusplein 3
9620 Zottegem
Length
12,7 km
Time
2u 15m
Terrain
58% Verhard
Actions
Bekijk deze route